BOUWEN VOOR HET BREIN (61WON)

Besloten prijsvraag van Eemland Wonen voor 61 woningen waaronder vier woongroepen voor dementerenden. Manon Pattynama van PAArchitectuur en Sylvia de Koning van het BREINCOLLECTIEF
Sylvia de Koning

hebben zich samen gebogen over de woongroepen voor dementerende ouderen in het Parkgebouw in Baarn. De plattegrond en inrichting van woonruimten en belevingsgebieden zijn gebaseerd op neurowetenschappelijke kennis die door Dr. Anneke van der Plaats ontsloten is en toepasbaar gemaakt op het dagelijks leven.

PAA nieuwsbrief:
BOUWEN VOOR HET BREIN 1


PAA nieuwsbrief:
BOUWEN VOOR HET BREIN 2

De begane grond is volledig bestemd voor vier woongroepen van dementerende ouderen. De binnentuin is direct toegankelijk voor de bewoners. Een voor breinstimulerende rondgang verleidt bewoners tot bewegen en beleven. In de verkeersruimtes worden beleefplekken ingericht per woongroep. Mensen met bewegingsonrust worden verleidt om hier even tot rust te komen. Beleefplekken zijn veel meer dan alleen leuke decors; zij spreken tot de verbeelding en sluiten aan bij situaties en gebeurtenissen uit het verleden. Beleefplekken komen pas tot leven door voor het brein passende beweging en geluidsprikkels toe te voegen.

WARME UITSTRALING

Thuiskomen in je eigen huis waar je je welkom voelt. In het ontwerp van de gevel is veel aandacht besteed aan het metselwerk. De liefde voor detail is te zien aan het baksteen reliŽf in de ronde metselwerk hoeken de terugliggende verticaal metselwerk klamp in blokverband. Verticale dakpannen laten de overgang naar de laagbouw belending vloeiend verlopen, en alle tinten zijn met elkaar in harmonie doordat ook de bloembakken en voordeuren zijn uitgevoerd in eenzelfde warme kleur roodbruin.